Werkdag Raatakkers


We starten om 10:00 uur bij het uitkijkplatform
(link naar google maps).

Zaterdag 17 februari gaan we aan het werk op de raatakkers aan de Panoramaweg in Bennekom, “ons” heitje ongeveer halverwege de Panoramahoeve en het spoor. 
Deze hei, die we al jaren onderhouden, is zo bijzonder omdat op deze plaats zo’n 2500 jaar geleden in de ijzertijd de bewoners van dit gebied hier hun akkertjes hadden. De structuur van deze zgn. raatakkers is met speciale technieken zelfs nu nog goed te zien onder de hei en het omliggende bos.

Ons werk is er op gericht om deze akkertjes zichtbaar te maken in het landschap. We houden de hei open en gaan opslag van berk, eik en den op de hei verwijderen (graven, zagen en knippen). De bramen verwijderen we van de akkertjes maar op de akkerranden laten we de braam staan om op die manier de akkertjes beter zichtbaar te maken in het veld. Bovendien vormt de braam schuilgelegenheid en voedsel voor allerlei dieren.
Mogelijk dat er ook wat open plekken gemaakt moeten worden voor de zandhagedissen.

We starten om 10:00 uur bij het uitkijkplatform. Wanneer we de beschikking hebben over de gele werkkeet van de gemeente Ede met gas, dan kunnen we koffie/thee verzorgen en is er tussen de middag soep (neem zelf een paar boterhammen mee). Voor gereedschap en werkhandschoenen wordt gezorgd. Het dragen van stevig schoeisel en werkhandschoenen is verplicht.

Tot zaterdag!

Jaap