Wilgen knotten in het Binnenveld

Zaterdag 21 januari gaan we weer wilgen knotten bij Harnsedijkje nr 4 Bennekom, in het Binnenveld (klik voor route).
We verzamelen om 10 uur op het erf bij de boerderij. We gaan verder waar we twee weken gebleven zijn.
Het kan vrij nat zijn in dit weiland, dus trek laarzen of hoge schoenen aan!
Neem zelf koffie of thee en iets te eten mee. Tussen de middag zorgen we voor soep.
Tot dan!
Aleid

Wilgen knotten en oliebollen!

7 januari gaan we wilgen knotten bij Harnsedijkje nr 4 Bennekom, in het Binnenveld (klik voor route). Er staan flink wat bomen, dus komt allen en breng je familie en vrienden mee! Wij zorgen na afloop voor warme gluhwein en chocolademelk en oliebollen/appelflappen, als gezellige start van het nieuwe jaar.  
We verzamelen om 10 uur op het erf bij de boerderij. We nemen gereedschap en ladders mee en lopen naar de overkant van de weg, links langs de boerderij het weiland in. Daar staat een fraaie rij wilgen met enkele essen, prachtige bomen die het behouden zeker waard zijn. Na een knotbeurt kunnen ze er weer even tegen.
We proberen van de wilgen alleen de dikke takken te snoeien, zodat er in het voorjaar voldoende katjes bloeien voor de insecten.
Het kan vrij nat zijn in dit weiland, dus trek laarzen of hoge schoenen aan!
Neem zelf koffie of thee en iets te eten mee. We hebben geen soep, maar stoppen wat eerder met werken en gaan om een uur of 1 in de schuur tegenover Harnsedijkje 4 wat warms drinken en oliebollen/appelflappen eten.
Tot dan!
Aleid

Knotwilgen in het Binnenveld

Wilgen knotten Binnenveld

We beginnen zaterdag 17 december om 10 uur op Slagsteeg 4 Bennekom  (link naar kaart) met de bomen die we vorige keer niet hebben kunnen knotten. Als die bomen klaar zijn kunnen we een stukje verder (T spiitsing Slagsteeg/Maanderdijk) verder.

Het kan zaterdag koud worden, dus zorg voor warme kleding en waterdicht schoeisel. Er wordt gezorgd voor soep in de pauze. Neem zelf koffie of thee en eten mee. Wij zorgen voor goed gereedschap, helmen, ladders en werkhandschoenen.

Wilgen knotten Binnenveld

We beginnen zaterdag 3 december om 10 uur op Slagsteeg 10 Benekomt  (link naar kaart) met de bomen die we vorige keer niet hebben kunnen knotten. Er staan nog een paar stevige exemplaren, dus we kunnen volop aan de bak! Als die bomen klaar zijn kunnen we een stukje verder (Slagsteeg 4) een paar grote wilgen onder handen nemen.

Het kan zaterdag koud worden, dus zorg voor warme kleding en waterdicht schoeisel. Er wordt gezorgd voor soep in de pauze. Neem zelf koffie of thee en eten mee. Wij zorgen voor goed gereedschap, helmen, ladders en werkhandschoenen.
NB Vanwege de veiligheid werken we bij het knotten met helmen op. 
De takken mogen niet op het hek van de buurman vallen, vraag bij overhellende takken iemand om de tak de juiste kant op te trekken.

Tot zaterdag!
Harry

Wilgen knotten Binnenveld

Na een prachtige Natuurwerkdag vol herfstkleuren en met 47 enthousiaste deelnemers begint nu ons knotseizoen weer. Aanstaande zaterdag 19 november gaan we wilgen knotten bij Slagsteeg 10 in Bennekom (familie Adams). We verzamelen om 10 uur op het erf, aan het eind van de oprijlaan.
Er staat hier een prachtige rij knotwilgen die we al jaren onderhouden. We zijn hier vorig voorjaar ook geweest, we knotten nu alleen de dikke takken.
Er wordt gezorgd voor soep in de pauze. Neem zelf koffie of thee en eten mee. Wij zorgen voor goed gereedschap, werkhandschoenen en helmen.
NB Vanwege de veiligheid werken we bij het knotten met helmen op. Draag deze werkdag laarzen of ander waterdicht schoeisel!
De takken mogen niet op het hek van de buurman vallen, vraag bij overhellende takken iemand om de tak de juiste kant op te trekken.

Natuurwerkdag 5 november groot succes!

Het was een prachtige dag met bonte herfstkleuren van de Amerikaanse eik. Om die eiken was het te doen, die moesten weggesnoeid om meer inheemse bomen een kans te geven.
Op sommige plekken stonden inderdaad al veel kleine berken, beuken, lijsterbes, den en inlandse eikjes, maar er waren ook stukken met een woud aan Amerikaanse eik, het vergt de komende jaren nog wel veel inzet. Maar met zo’n grote groep hebben we een flinke slag kunnen maken – 47 vrijwilligers hebben enthousiast geholpen met snoeien, waaronder nieuwe vrijwilligers, twee boswachters, een wethouder, twee Amerikanen en enkele asielzoekers.
Wethouder Erik Jan Bijleveld heeft de aftrap gedaan en de hele dag meegewerkt. Een fijne dag om te werken in ons landschap. En achteraf verscheen er een mooi artikel over in Stad Wageningen.

Aan de slag voor een inheemser en rijker bos op Oranje Nassau Oord

Op zaterdag 5 november organiseren Landschapsbeheer Zuidwest Veluwe en Mooi Wageningen een natuurwerkdag op landgoed Oranje Nassau’s Oord in het kader van de landelijke Natuurwerkdag. Kom een handje helpen met snoeien!Meld je z.s.m. aan op natuurwerkdag.nl, want op basis hiervan kunnen wij gereedschap aanvragen bij SLG.

We werken mee aan de omvorming van het bos richting meer inheemse bomen en struiken, die thuishoren in dit gebied. Die variatie is ook aantrekkelijker voor vogels en andere dieren. In het bos van het landgoed is enkele jaren geleden een deel van de eenvormige begroeiing van Amerikaanse eik gekapt. Inheemse bomen zoals berk, lijsterbes, vuilboom, hebben de kans om uit te groeien. Maar ze krijgen nu te weinig licht doordat op de stobben de Amerikaanse eik snel weer uitgroeit. Wij gaan er op de Natuurwerkdag voor zorgen dat in een deel van het bos de opslag van Amerikaanse eik weggezaagd wordt. We hebben hier vorig jaar al een begin mee gemaakt en hopen op veel deelnemers aan de Natuurwerkdag om een flink stuk open te maken. Met de takken maken we nestelplekken voor vogels en kleine zoogdieren. Je werkt mee aan een biodiverser, klimaatbestendiger landgoed.  

Het is geen moeilijk werk, ook kinderen kunnen meedoen met knippen en takken slepen. Kom je ook helpen? Neem gerust je kinderen, buren of vrienden mee.

Programma

Om 10.00 uur starten we bij de werkschuur naast Kortenburg 5 (link google maps). Na een korte uitleg met een kop koffie/thee en en uitdelen van gereedschap en handschoenen, lopen we  samen naar de werkplekken in het bos en gaan we aan de slag. Tussendoor is er koffie/thee en tijdens de lunchpauze uur is er gratis soep. Hopelijk komt boswachter Frans Alberts in de pauze vertellen over het beheer van het landgoed. We werken daarna nog door tot circa 15.00 uur. 
Aanmelden
Kom je ook meehelpen? Meld je dan vooraf online aan, ook als je maar een deel van de dag komt. Dan kunnen wij zorgen voor voldoende gereedschap. Er is deze dag plek voor ongeveer 45 volwassenen en 15 kinderen. Klik hier om je in te schrijven.