Natuurwerkdag 2019 in foto’s

De weersverwachting voor de Natuurwerkdag 2019 beloofde een droge dag maar de weergoden dachten er duidelijk anders over. Maar toch weerhield een miezerregentje zo’n 35 deelnemers er niet van om deze dag de handen flink uit de mouwen te steken op de Wageningse Eng. Dat kon natuurlijk pas na korte toespraakjes van Freek Aalbers van Mooi Wageningen, wethouder Dennis Gudden en een deskundige uitleg over gereedschap en veilig werken van Aleid van der Kolk.

Hoewel we op deze plek al vaker op een Natuurwerkdag gewerkt hadden, was het Tweede Honingblokpad alweer aardig dichtgegroeid. Het doel van de werkzaamheden was om de Eng haar open karakter te laten behouden. Hoge bomen en struiken horen niet in dat beeld. Wist je overigens dat de meeste Engen die vroeger bij de steden lagen inmiddels verdwenen zijn onder stadsuitbreiding? Dat is met de Wageningse Eng ook grotendeels gebeurd maar een deel is gespaard gebleven en kennen wij nu als de huidige Wageningse Eng. Omdat het zo zeldzaam is is het dus van extra groot belang het open en landelijke karakter van onze Eng te behouden. Dus toog een enthousiaste groep op de Natuurwerkdag aan het werk.

Vergelijk bovenstaande foto maar eens met de foto die op dezelfde plaats is genomen aan het eind van de werkdag. Die foto staat ietsje verderop in dit verslag. Dat was het resultaat van zagen, knippen en slepen.

Aan het eind van de ochtend werden we overvallen door een fikse regenbui met harde wind. Een goede reden om koffie en thee te gaan drinken in de beschutting van het bosje. De bui was kort maar hevig en al snel ging ieder weer verder met de werkzaamheden. Als lunch had Mooi Wageningen erwtensoep en linzensoep van Vreemde Streken laten aanrukken. Dat ging er natuurlijk vlot in na al dat harde werken. Tijdens de lunch gaf Wim Braakhekke een compleet college over het gebied, van de ontstaansgeschiedenis tot heden. En voor wie Wim kent zal het geen verrassing zijn dat hij vlot drie kwartier volpraatte, totdat iemand het ondanks het gloedvolle betoog koud kreeg en weer aan de slag wilde.

Gesterkt door de soep en gemotiveerd door het verhaal van Wim werden de zagen en snoeischaren weer ter hand genomen om het karwei af te maken. Om een uur of drie zat het werk er op. Een heel verschil met de foto aan het begin hè? Wat lage planten zoals frambozen en bramen zijn blijven staan als schuilplaats voor de kleine fauna.

Na een laatste kopje thee of koffie en nog wat napraten ging iedereen met een voldaan gevoel weer huiswaarts. Iedereen kreeg een handige Bijenwaaier mee waarin de meest voorkomende bijensoorten staan die je in je eigen tuin kunt tegenkomen. Sommige deelnemers begonnen al meteen aan een grondige studie van deze interessante waaier.

Al met al was het ook deze keer weer een geslaagde Natuurwerkdag.

Reacties zijn gesloten.