Aan de slag op de Raatakkers

De wind is gaan liggen en de lente lijkt zich dit weekend al aan te dienen. We gaan deze zaterdag weer aan de slag op het heitje aan de Panoramaweg, de Raatakkers. (klik link voor google maps lokatie) In het najaar zijn we daar begonnen om de opslag aan de kant van de weg te verwijderen. Daar gaan we mee verder. Anders zou de hei in de een paar jaar tijd aan het zicht onttrokken zijn. En daarmee zou een prachtig heideterrein verloren gaan, maar ook een archeologisch waardevolle site.

Impressie van de Celtic Fields in Ede. Klik voor meer informatie.

Raatakkers (ook wel celtic fields genoemd hoewel de kelten er niets mee te maken hebben) zijn met aarden walletjes omgeven rechthoekige of vierkante terreintjes van ongeveer 30 bij 30 meter groot uit de periode 1300 vC tot 200 nC. Op de akkertjes werd (brood)tarwe, gerst en later ook rogge verbouwd. Het zaaien en oogsten ging met de hand. Het ploegen gebeurde ook met de hand of met een door ossen getrokken ploeg (eergetouw). De boerderijen, waarin hele families woonden, lagen midden tussen de akkers. Daar is op dit kleine heitje niets van gevonden maar dat kan nog onder de bossen liggen.
Op de werkdag zal er koffie en soep zijn maar neem wel zelf wel brood mee. We starten om 10.00 uur bij de werkkeet en het uitkijkplatform. Tot zaterdag!
Coördinatie: Jaap

Reacties zijn gesloten.