Succesvolle Natuurwerkdag Wageningse Berg

Op 3 november, de landelijke Natuurwerkdag, werd op de Wageningse Berg hard gewerkt door bijna 50 vrijwilligers, jong en oud. In een heerlijk zonnetje werden op 3 grafheuvels bramen verwijderd en kleine boompjes uitgetrokken, zodat hun wortels de grafheuvel niet kunnen beschadigen. De grafheuvels zijn ook weer mooi zichtbaar vanaf het pad. Belangrijk, aldus één van de ouders: “Hier kun je je kinderen de geschiedenis laten zien. 4.000 jaar geleden woonden hier al mensen.”

Verderop werkt de groep op een heideveldje. Hier wordt gezwoegd, er worden stukken gras geplagd en boompjes uitgetrokken. In de pauze legt reptielenexpert Ton Stumpel uit dat dit vrijwilligerswerk belangrijk is voor het voortbestaan van de zandhagedis. De zandhagedis heeft variatie nodig, met hoge heideplanten om zich op te warmen in de zon. En plekken met zand om eieren in te leggen. Die open plekken zijn vandaag gemaakt. Bosbeheerder Frans Alberts is blij met de vrijwilligers. “Er is enorm hard gewerkt!”. Hij zag een maand geleden nog een zandhagedis lopen op dit heitje.
Doel van de Natuurwerkdag is ook om mensen kennis te laten maken met landschapsbeheer. Dat lijkt zeker gelukt. Op de Wageningse Berg waren zo’n twintig mensen die nog niet meedoen bij één van de 3 organiserende groepen. Hopelijk zien we hen vaker op onze werkdagen!

Verslag: Aleid  – Foto’s: Jaap van Overbeek

Reacties zijn gesloten.