Natuurwerkdag 3 november Wageningse Berg

Aanmelden nodig! Klik hier
(max 50 deelnemers)

Op de Wageningse Berg liggen diverse grafheuvels uit de IJzertijd. Op de natuurwerkdag gaan we vier grafheuvels opschonen van begroeiing en weer beter zichtbaar maken in het landschap. Ze zijn overgroeid met braam en struikjes en als de plantenwortels te lang worden tasten ze de resten in de grafheuvel aan. We knippen de struiken weg en spitten de wortels uit als die niet te diep zitten.

Ook gaan we aan de slag op een heideveldje, een eindje verderop in het bos. Dit heideveldje is belangrijk voor bijen, vlinders en andere insecten. We gaan boompjes op de hei verwijderen zodat de hei niet overgroeid raakt. Op het heideveldje worden ook regelmatig zandhagedissen gezien, een bijzondere hagedis die we graag willen behouden. Deze hagedis legt eieren in kaal zand tussen de heide. Daarom gaan we op het heideveldje stukjes gras afplaggen (bovenste laag er af halen) met de schop.

Komt u op de natuurwerkdag dan kunt u dus kennismaken met verschillende werkzaamheden van landschapsbeheer. We leggen u graag uit wat we doen op deze dag, en wat we door het jaar heen doen aan landschapsbeheer in de omgeving van Wageningen, Renkum en Bennekom.

Werkzaamheden
U kunt op de werkdag kiezen uit 3 soorten werkzaamheden:
– op de 4 grafheuvels bramen en struiken snoeien en de wortels ondiep uitspitten
– op de heide struiken en boompjes uittrekken, knippen of uitspitten
– op de heide en naast de heide stukjes afplaggen voor de zandhagedis en verbeteren van de groei van de heide

Programma
Om 10.00 uur wordt gestart met een korte uitleg en het uitdelen van gereedschap en handschoenen. Daarna gaat ieder aan de slag. Tussendoor drinken we koffie of thee en om 13.00 is er gratis soep voor iedereen. Tijdens die pauze krijgt u ook meer uitleg over de cultuurhistorie van dit unieke gebied en over de zandhagedis. Daarna wordt doorgewerkt tot ca 15.30 uur. U kunt ook een deel van de dag komen.

De werklocatie met de grafheuvels is te vinden in het bos op de Wageningse Berg langs de weg Wageningen-Renkum (N225). De ingang van het bos ligt tegenover Ritzema Bosweg 124 (eerst de N225 oversteken en dan het bos in bij het spandoek). Er is hier geen parkeerruimte dus kom op de fiets of parkeer aan de Scheidingslaan en loop langs het fietspad bergaf tot u bij het spandoek komt (ca 400 meter).

Tijd
Van 10.00 tot 15:30, 3 november 2018

Locatie
Ritzema Bosweg 124 – overzijde Wageningen, Gelderland
We verzamelen tegenover Ritzema Bosweg 124 Wageningen, ingang bos is bij het spandoek op de Wageningse Berg, Wageningen, Gelderland

Reacties zijn gesloten.