Verrassende ontmoeting tijdens een werkdag

Het was prachtig zonnig weer tijdens de werkdag 8 september. Op de hei bij Bennekom hebben we met zo’n 10 man/vrouw struikjes en bramen verwijderd. De hei trakteerde ons op een speciale verrassing! Bert vond, half tussen het strooisel onder een struikje deze prachtige rups.

De rups op de handschoen van Bert

De Meriansborstel is vernoemd naar Maria Sibylla Merian, die in de 17e eeuw prachtige tekeningen en aquarellen maakte van rupsen en vlinders. Zoals vaker bij de nachtvlinders, komt ook bij deze soort uit de mooie, kleurige rups een heel saaie grijze vlinder.

Deze vlinder van de Meriansborstel zat op 11 mei op mijn balkon

De vlinders van de Meriansborstel zijn in het begin van de zomer te zien, de rupsen ontwikkelen zich daarna op allerlei struiken en zijn in de herfst volgroeid. Ze zoeken dan een plekje in de grond om een cocon te maken waarin ze verpoppen. Uit de pop komt het volgend voorjaar weer een vlinder.

Na de fotosessie heeft Bert de rups natuurlijk weer voorzichtig teruggezet, en zijn we doorgegaan met het open maken van de hei.

Janneke Elderson

 

Reacties zijn gesloten.