Liefhebbers van natuur in het Binnenveld: opgelet!

Misschien heb je er al ‘lucht van gekregen’: binnen twee jaar komt er 200 (!) hectare natuur bij op het grondgebied van Wageningen en Ede, in het Binnenveld: de ‘Binnenveldse Hooilanden’.

Kemphanen en stilte
Beeld je eens in: een enorm gebied met nieuwe natuur om ‘s morgens vroeg vogels te gaan kijken, hazen te zien rennen, om zomers het geel en roze van de zee aan orchideeën te fotograferen, om je bezoek mee naar toe te nemen en ze een ijsvogel te laten zien, om ‘s avond heen te lopen en in stilte het zonlicht te zien strijken over uitgestrekt blauwgrasland.

Je kunt eigenaar worden
Als je denkt: dat is goed nieuws!, dan is er méér goed nieuws. Want je kunt zelf mede-eigenaar worden van dit nieuwe natuurgebied. Niet letterlijk in de zin van dat je grond koopt en persoonlijk bezit, maar wel dat je samen met een groep anderen ervoor zorgt dat dit natuurgebied gerealiseerd en veiliggesteld wordt. Dat het er de komende eeuw ligt – dankzij jouw actie in 2018.

Hoe dan?
U kunt mede-initiatiefnemer worden van de Binnenveldse Hooilanden met de aanschaf van een certificaat van 1.000 euro. Bestemd voor de aankoop van de grond door de Stichting Mooi Binnenveld. De stichting is een lokale natuurbeschermingsorganisatie die in nauwe samenwerking met alle groene organisaties in de omgeving wil werken aan natuur in het Binnenveld.

Positieve daad
Inmiddels hebben meer dan 40 personen zich aangemeld voor bijna 70 certificaten. Want, vonden zij, zo’n unieke kans om zelf iets heel concreets en opbouwends te doen voor de natuur vlakbij huis, krijg je niet vaak. “Ik kan zo een positieve daad te stellen tegenover ontwikkelingen waar je treurig van wordt maar zo weinig aan kunt doen: de kap van Pools oerbos, en dichtbij: het verdwijnen van de buitelende kieviten in het buitengebied, of de terugloop van het aantal insecten met 75% in 30 jaar tijd.”

Meedoen: vragen en antwoorden
Wie de wereld en zichzelf ook wil ‘trakteren’ op een stuk natuur dichtbij huis, kan zich vanaf nu melden om mee te doen. Dan kan via de website mooibinnenveld.nl. Hier vind je ook antwoorden op de vragen die ongetwijfeld bij je opkomen. Je leest er om welke hectares het gaat, wat precies de plannen zijn, wat voor type natuur er komt, wat de planning enzovoort. En ook welke andere mensen (al) meedoen, en natuurlijk meer over de praktische zaken.

Reacties zijn gesloten.