Werkdag Raatakkers 28 augustus

We starten zaterdag 28 augustus ons nieuwe werkseizoen op de raatakkers (ook wel Celtic Fields genoemd) aan de Panoramaweg in Bennekom, “ons” heitje ongeveer halverwege de Panoramahoeve en het spoor. (klik hier voor link naar google maps)
Deze hei, die we al jaren onderhouden, is heel bijzonder omdat op deze plaats zo’n 2500 jaar geleden in de ijzertijd akkertjes waren. De structuur van deze zgn. raatakkers is met speciale technieken nog goed te zien onder de hei en het omliggende bos. Ons werk is er op gericht om deze akkertjes zichtbaar te maken in het landschap. Vanwege Corona is het anderhalf jaar geleden dat we hier gewerkt hebben. In die twee groeiseizoenen is er heel wat opslag van berk, eik en den op de hei opgekomen. Dat gaan we verwijderen (zagen en knippen) en de bramen verwijderen we van de akkertjes. Op de akkerranden laten we de braam staan om op die manier de akkertjes beter zichtbaar te maken in het veld. Dit najaar werken we hier twee dagen en in 2022 nog één dag. Dus het karwei hoeft niet in één dag afgemaakt te worden. De hei staat nu overigens volop in bloei en vormt een prachtige werkplek.

Coronaproof werken
Wij volgen het Coronaprotocol van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), de organisatie die aan ons gereedschap uitleent. Dat betekent dat er geen koffie/thee en soep verstrekt wordt door ons en dat je dat dus zelf voor je eten en drinken moet zorgen. En wat boterhammen natuurlijk. We moeten de 1,5 m. afstand in acht nemen. Dat zal niet zo moeilijk zijn op de 1,5 ha grote hei maar tijdens pauzes is dat wel een punt van aandacht. Wij zullen handschoenen beschikbaar stellen maar wij raden het gebruik van eigen handschoenen aan.

Als je klachten hebt die zouden kunnen duiden op Corona dan blijf je thuis! Je hoeft je vooraf niet aan te melden en ook niet af te melden. Blijk je achteraf toch Corona te hebben, neem dan contact op met SLZWV, bijvoorbeeld via het contactformulier op de website, zodat wij de anderen kunnen waarschuwen.

Tot zaterdag!

Groeten, Jaap

Werkdagen 21/22

We hebben het werkprogramma voor 21/22 inmiddels ingevuld. Je krijgt natuurlijk elke week daarvoor een bericht via mail. We hopen dat corona dit jaar niet weer roet in het eten gooit.

Programma
28 augustus – Raatakkers
11 september – Bennekomse Heide West
25 september – Raatakkers
9 oktober – Pomona
23 okotber – Bennekomse Heide Oost
6 november – Natuurwerkdag
20 november – Bennekomse Heide West
4 december Knotten Viermorgenweg
18 december Knotten Philadelphia

2022
8 januari – Knotten A’straat + oliebollen
22 januari – Knotten/Grafheuvel Stadsweg
5 februari – Bennekomse Heidei West
19 februari – Raatakkers
5 maart – Bennekomse Hei Oost
Maart – Oranje Nassau Oord, Amerikaanse eik
April – Oranje Nassau Oord, Duizendknoop

Werken op Oranje Nassau Oord

In samenwerking met de vrijwilligersgroep die daar actief is kunnen we komende tijd aan de slag op Oranje Nassau Oord. Zij kunnen onze extra ondersteuning goed gebruiken.
Bij de werkzaamheden houden we ons strikt aan corona maatregelen.

Dit loopt door zolang onze eigen werkzaamheden nog geen doorgang kunnen vinden vanwege corona. Werkzaamheden betreffen verwijderen van Amerikaanse Eik opslag, opschonen van de Heide en de aanpak van Duizendknoop.

Aanmelden vooraf is verplicht en je wordt daarover via de mail op de hoogte gehouden.
6 maart
10 maart
3 april
17 april
1 mei
15 mei
29 mei

Wilgen knotten

We werken op 13 februari. Alle leden hebben een mail gehad om zich aan te melden (zonder aanmelding kun je niet deelnemen) zodat we met coronaproof groepjes kunnen werken.

Geknot voor de olifanten

Op 12 december en 2 januari hebben we coronaproof geknot bij boer Adams aan de Slagsteeg. Met een klein groepje hebben we toch een flinke rij bomen geknot. Extra lastig is dat we alleen de grote takken willen snoeien nu, het is soms lastig om daar je zaag goed achter te krijgen. We zijn nog niet helemaal klaar, daarom gaan we hier 16 januari verder.
Ook werd gesnoeid in een bosje achter de boerderij. Dit voor vogels en andere dieren aantrekkelijke bosje (we zagen een haas) hebben Joop, Jaap en Janneke teruggesnoeid zodat het weer kan uitgroeien. De takken werden op rillen gelegd als nestelplaats voor vogels en kleine dieren.
De wilgentakken hebben we netjes op een hoop gelegd, maar de paarden hebben er flink aan geknaagd. De bast vinden ze een lekker hapje. De rest van de takken heeft Ouwehands Dierenpark opgehaald als voer voor olifanten en apen.
Tot ziens op de volgende werkdag!
Aleid

Werkdagen afgelast ivm corona

Vanwege corona maatregelen zullen we ook november niet aan de slag kunnen met onze projecten.
We zullen begin december bekijken of de knotdag op 12 december doorgang kan vinden. Daarvoor houden we het advies van Stichting Lanschapsbeheer Gelderland in de gaten.